Οστεοπόρωση -Κάταγμα σπονδύλου και Κυφοπλαστική

Η απώλεια της πυκνότητας των οστών και η συνοδός ποιοτική αλλαγή της σύστασής τους  καλείται οστεοπόρωση. Έχει δε ως επακόλουθο την ευθραυστότητα των οστών (σπονδύλων, μακρών οστών) και τα κατάγματά τους. Η πιθανότητα οστεοπορωτικού κατάγματος κατά την διάρκεια της ζωής είναι 16% στις γυναίκες και 5% στους άνδρες.

Αιτιολογικοί παράγοντες θεωρούνται το κάπνισμα, λήψη φαρμάκων (αλκοόλ, αντιεπιληπτικά, ηπαρίνη, κορτιζόνη, αντιαδρογόνα κ.α), η πρώιμη εμμηνόπαυση, το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Κάθε κάταγμα σπονδύλου σε ενήλικα δεν θεωρείται αυτόματα και οστοπορωτικό και θα πρέπει να διερευνούνται η πιθανότητα ύπαρξης όγκου στα οστά (μυέλωμα, μετάσταση) με συνοδό παθολογικό κάταγμα. Πρέπει δε να αποκλείονται συνοδά προβλήματα όπως ο υπερθυρεοειδισμός, ο υπερπαραθυρεοειδισμός κ.α.

Η πρόληψη της οστεοπόρωσης περιλαμβάνει την υψηλή λήψη ασβεστίου στην παιδική και εφηβική ηλικία καθώς και την σωματική άσκηση προ και μετά της εμμηνόπαυσης ενώ η χρήση φαρμάκων και συμπληρωμάτων είναι βιβλιογραφικά αμφιλεγόμενη.

 

Αντιμετώπιση καταγμάτων

Η αντιμετώπιση είναι αρχικά συντηρητική με παυσίπονα και κλινοστατισμό (7-10 ημέρες) με σταδιακή κινητοποίηση απο φυσικοθεραπευτή στη συνέχεια. Σε περίπτωση έντονου πόνου φαρμακοανθεκτικού θέση έχει η κυφοπλαστική.

Τι είναι η κυφοπλαστική?

Είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική με τομή δέρματος 3 χιλιοστών με την οποία ένα μπαλόνι διατείνεται και δημιουργεί μια κοιλότητα στον σπόνδυλο που έχει υποστεί κάταγμα. Στην συνέχεια ένα ειδικό υλικό (PMMA) εγχέεται στον σπόνδυλο , αποκαθιστά τη μορφολογία του και περνάει ο πόνος. Η επέμβαση διαρκεί 30-45 min και ο ασθενής κινητοποιείται τη ίδια ημέρα. Συνήθως η εξάλειψη του άλγους είναι άμεση. Η ίδια επέμβαση ενδείκνυται και στις περιπτώσεις καταγμάτων σπονδύλων απο μυέλωμα ή άλλους όγκους (μεταστατική νόσος). Η πιθανότητα επιπλοκών θεωρείται πολύ μικρή 1-4%. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν βλέπεται την διαδικασία διάτασης του μπαλονιου στον σπόνδυλο και την μετέπειτα έγχυση του σκληρυντικού υλικού.

 

 

Διεγχειρητική ακτινογραφία με το μπαλόνι διατεταμένο μέσα στον σπόνδυλο.

Διεγχειρητική ακτινογραφία με το σκληρυντικό υλικό που έχει εγχυθεί στον σπόνδυλο και έχει αποκαταστήσει το σχήμα του.

Μετεγχειρητική ακτινογραφία ασθενούς με οστεοπορωτκό κάταγμα.

  • Αιμαγγείωμα θωρακικού σπονδύλου προεγχειρητικά.

  • Διαδερμική πεταλεκτομή και κυφοπλαστική στον ίδιο ασθενή.