Το τραύμα στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελεί μια απο τις συχνότερες αιτίες ανικανότητας ή και θανάτου μετά απο τροχαία ατυχήματα ή πτώσεις. Τα είδη των κακώσεων στον αυχένα είναι πολλά και η πρόγνωσή τους διαφέρει σημαντικά. Πολλές απο τις κακώσεις αυτές έχουν φτωχότατη πρόγνωση. Μπορεί να οδηγήσουν σε παραλυσία των άκρων (τετραπληγία ή παραπληγία) ή σε απλούστερες περιπτώσεις να προκαλούν μόνο πόνο και ήπια νευρολογικά προβλήματα. Mπορεί επίσης να επηρεάσουν (μέχρι κατάργησης) της ικανότητας για ούρηση ή αφόδευση. Όσο πιο ψηλά στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι η κάκωση τόσο βαρύτερα είναι τα συμπτώματα. Σημαντική παράμετρος είναι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση απο εξειδικευμένο νευροχειρουργό. Η χειρουργική παρέμβαση είναι πολλές φορές αναγκαία και περιλαμβάνει ακινητοποίηση της αυχενικής μοίρας με σπονδυλοδεσία. Οι επεμβάσεις αυτές είναι πολύ συχνές και η άποτελεσματικότητά τους είναι βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη.

  • Tραυματικό εξάρθρημα Α6-7 με συνοδό τετραπληγία.

    Ο ασθενής προσήλθε μετά από πτώση από ύψος με αδυναμία στα άνω άκρα και πλήρη ακινησία στα κάτω άκρα. Η πρόγνωση βάση της αρχικής νευρολογικής εικόνας θεωρήθηκε πτωχή.

  • Διεγχειρητική ακτινογραφία ανάταξης και σπονδυλοδεσίας Α6-7.

  • Μετεγχειρητική μαγνητική τομογραφία με τον ασθενή σε σταδιακή βελτίωση και ίαση.

    Η βελτίωση του ασθενούς μετεγχειρητικά ήταν σταδιακή και εντυπωσιακή. Ακολούθησε ειδικό πρόγραμμα μηνών σε κέντρο αποκατάστασης και αναμένεται πλήρης λειτουργικότητα.