Δισκοπλαστική με Discogel (Discogel chemonucleolysis)

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι μια πολύ συχνή πάθηση των ενηλίκων. Προκαλείται όταν ένα μικρό τμήμα του μεσοσπονδύλιου δίσκου (που παρεμβάλλεται μεταξύ των σπονδύλων) πιέσει το γειτονικό νεύρο με αποτέλεσμα πόνο στο πόδι (ισχιαλγία) ή στο χέρι. Η συνηθέστερη θεραπευτική παρέμβαση είναι συντηρητική (περιλαμβάνει κλινοστατισμό και παυσίπονα). Επι αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής διαθέσιμες είναι διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις που συνήθως ανακουφίζουν άμεσα.

Πρόσφατα έγιναν γνωστά από τη βιβλιογραφία τα αποτελέσματα νεώτερων τεχνικών, διαδερμικών (δισκοπλαστική και πυρηνόλυση) με σκοπό την αποφυγή της χειρουργικής επέμβασης σε περίπτωση επιμονής της συμπτωματολογίας του ασθενούς (επιμένων πόνος παρά την συντηρητική θεραπεία). 

Μια από τις πιο σύγχρονες  διαδερμικές τεχνικές  είναι η χημική καταστροφή του πηκτοειδούς πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου με discogel. Το discogel είναι ένα υλικό σε υγρή μορφή (διάλυμα αιθανόλης σε gel και σκιαγραφικό υλικό). Η τεχνική είναι απλή και εύκολα ανεκτή από τον ασθενή. Υπό τοπική αναισθησία μια βελόνα εισέρχεται στον μεσοσπονδύλιο δίσκο υπό ακτινολογική καθοδήγηση και το discogel εγχέεται στον δίσκο. Η διαδικασία διαρκεί 10 λεπτά. Στη συνέχεια ο ασθενής παραμένει για 2 ώρες ξαπλωμένος και εξέρχεται από το νοσοκομείο. Η ανακούφιση από τον πόνο δεν είναι άμεση αλλά μεσολαβεί διάστημα λίγων ημερών για να ανακουφιστεί ο ασθενής. Με την τεχνική αυτή υπολογίζεται ότι 60% των ασθενών με έντονο ριζιτικό πόνο στα πόδια οφειλόμενη σε μικρή δισκοκήλη μπορεί να αποφύγει το χειρουργείο. Η επέμβαση αυτή δεν έχει ένδειξη σε μεγάλες δισκοκήλες όπου απαιτείται συνήθως διαδερμική μικροδισκεκτομή. 

 

Με την ίδια τεχνική γίνεται και η πυρηνοπλαστική (IDET- intradiscal electrothermal therapy). Στην περίπτωση αυτή ένα μικρό ηλεκτρόδιο υπό τοπική αναισθησία εισαγάγεται στον μεσοσπονδύλιο δίσκο και θερμικά με ραδιοσυχνότητα εξαχνώνεται-απορροφάται ο δίσκος.

 

Ενδείξεις διαδερμικών τεχνικών

·        Προπέτεια ή προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου (grade 1, δηλαδή μικρή δισκοκήλη) 

·        Δισκογενής πόνος.

·        Ασθενής που δεν επιθυμεί ή δεν επιδέχεται χειρουργείο  (λόγω συνυπαρχόντων προβλημάτων )

 

 

Δισκοπλαστική με discogel για δισκοκήλη 05-1 διαστήματος.