Ενδοσκοπική διαδερμική διατρηματική δισκεκτομή.

Ενδοσκοπική διαδερμική διατρηματική δισκεκτομή.

Ενδοσκοπική διαδερμική διατρηματική δισκεκτομή.

Ενδοσκοπική διαδερμική διατρηματική δισκεκτομή.

Ενδοσκοπική διαδερμική δισκεκτομή με τομή 0,5 cm.

Οσφυαλγία

Οσφυαλγία, Δισκοκήλη και Διαδερμική ή ενδοσκοπική δισκεκτομή

Ο πόνος στην μέση (οσφυαλγία) είναι πολύ συχνό σύμπτωμα και αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία απουσίας από την εργασία σε ενήλικες. 75% των ενηλίκων θα παρουσιάσει κάποια φορά στη ζωή του πόνο στη μέση με 3% να παρουσιάζει και πόνο που επεκτείνεται στο πόδι. Σε ένα ποσοστό απο αυτούς τους ασθενείς ο πόνος οφείλεται σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (ή δισκοκήλη). Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου προκαλείται όταν ένα μικρό τμήμα του μεσοσπονδύλιου δίσκου (υλικό που παρεμβάλλεται μεταξύ δύο σπονδύλων) πιέσει το γειτονικό νεύρο με αποτέλεσμα πόνο στο πόδι (ισχιαλγία) ή πόνο στην περιοχή της οσφύος. Η συνηθέστερη θεραπευτική παρέμβαση είναι συντηρητική (περιλαμβάνει κλινοστατισμό  για λίγες ημέρες και παυσίπονα).

Ενδείξεις χειρουργικής επέμβασης είναι: 

α. η αποτυχία της συντηρητικής αντιμετώπισης (παυσίπονα και περιορισμός δραστηριοτήτων)

β.η ύπαρξη έντονου φαρμακοανθεκτικού πόνου (να μην αντέχει άλλο ο ασθενής)

γ. η αδυναμία στο πόδι

δ. η ιππουριδική συνδρομή (υπαισθησία ή πόνος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων με συνοδό αδυναμία στα πόδια ή αδυναμία στην ούρηση ή αφόδευση)

ε. Η ανάγκη του ασθενούς να επανέλθει σύντομα στην καθημερινή του ασχολία ή εργασία χωρίς πόνο.

Χειρουργική παρέμβαση

Επι αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής διαθέσιμες είναι διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις που συνήθως ανακουφίζουν άμεσα. Η χειρουργική παρέμβαση στις μέρες μας γίνεται με την πιο σύγχρονη τεχνολογία (minimal invasive surgery).

Η νεώτερη ελάχιστα επεμβατική τεχνική στην σπονδυλική στήλη (για οσφυικές και αυχενικές δισκοκήλες) είναι η διαδερμική μικροδισκεκτομή (percutaneous microdiscectomy). Η επέμβαση αυτή μπορεί να συνδιάζεται με τις τελευταίες τεχνικές νευροπλοήγησης (neuronavigation) που επιτρέπουν στον νευροχειρουργό εντόπιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου και ακρίβεια χιλιοστού σε κάθε χειρισμό.

Ακόμα μικρότερης παρέμβασης θεωρείται η διαδερμική ενδοσκοπική διατρηματική δισκεκτομή  (percutaneous endoscopic transforaminal discectomy) όπου με τη χρήση ενδοσκοπίου και με πολύ μικρή τομή δέρματος 5-6 mm αφαιρείται το τμήμα του δίσκου που προπίπτει και πιέζει τη νευρική ρίζα.

 

Πλεονεκτήματα:

 • Επέμβαση  με τοπική ή γενική αναισθησία.
 • Κινητοποίηση 3 ώρες  μετά την επέμβαση.
 • Εξιτήριο από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση.
 • Μειωμένος πόνος στην μέση ή τον αυχένα (επειδή δεν υπάρχει τραυματισμός των ιστών κατά την επέμβαση).
 • Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες σε λίγες ημέρες.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τεχνικές δισκεκτομών (διαρκείας 1 ώρας) που απαιτούν τομή στην σπονδυλική στήλη-διατομή των μυών-και μεγάλη κάκωση σε γειτονικούς ιστούς, οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (διαδερμική και ενδοσκοπική δισκεκτομή) χαρακτηρίζονται από μηδενική κάκωση στους μύες (παρεκτοπίζονται με μικροσωλήνες αντί να κόβονται) με αποτέλεσμα την δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης και εξόδου από το νοσοκομείο αυθημερόν.

Οι επεμβάσεις αυτές είναι οι δημοφιλέστερες στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αμερικής και της Ευρώπης, όπου έχει εγκαταλειφθεί η παραδοσιακή ανοικτή μέθοδος.

Η αποτελεσματικότητα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών αγγίζει το 98% σε οργανωμένα κέντρα και εφαρμόζεται σαν ρουτίνα και στην κλινική μας με πλέον απο 500 παρόμοιες επεμβάσεις απο το 2013.

Ιδιάιτερες Ενδείξεις:

 • Ασθενείς που επιθυμούν γρήγορα επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
 • Αθλητές με απαίτηση την γρήγορη επιστροφή σε αθλητική δραστηριότητα.

 

 • Ενδοσκοπική διαδερμική διατρηματική δισκεκτομή.

 • Τομή δέρματος 5 mm στην Ενδοσκοπική διατρηματική δισκεκτομή.

 • Σχηματική εικόνα ενδοσκοπικής δισκεκτομής.

 • Προεγχειρητική μαγνητική τομογραφία δισκοκήλης σε ασθενή με πόνο στη μέση και στο πόδι.

 • Διεγχειρητική απεικόνιση διαδερμικής μικροδισκεκτομής.

 • Μετεγχειρητική εικόνα τομής δέρματος 1 cm.

Τομή δέρματος 1 cm σε διαδερμική μικροδισκεκτομή ασθενούς μας.

Animation διαδερμικής μικροδισκεκτομής.