Οσφυαλγία

Οσφυαλγία, Δισκοκήλη και Διαδερμική μικροδισκεκτομή

Ο πόνος στην μέση (οσφυαλγία) είναι πολύ συχνό σύμπτωμα και αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία απουσίας από την εργασία σε ενήλικες. 75% των ενηλίκων θα παρουσιάσει κάποια φορά στη ζωή του πόνο στη μέση με 3% να παρουσιάζει και πόνο που επεκτείνεται στο πόδι. Σε ένα ποσοστό απο αυτούς τους ασθενείς ο πόνος οφείλεται σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (ή δισκοκήλη). Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου προκαλείται όταν ένα μικρό τμήμα του μεσοσπονδύλιου δίσκου (υλικό που παρεμβάλλεται μεταξύ δύο σπονδύλων) πιέσει το γειτονικό νεύρο με αποτέλεσμα πόνο στο πόδι (ισχιαλγία) ή πόνο στην περιοχή της οσφύος. Η συνηθέστερη θεραπευτική παρέμβαση είναι συντηρητική (περιλαμβάνει κλινοστατισμό  για λίγες ημέρες και παυσίπονα).

Ενδείξεις χειρουργικής επέμβασης είναι: 

α. η αποτυχία της συντηρητικής αντιμετώπισης (παυσίπονα και περιορισμός δραστηριοτήτων)

β.η ύπαρξη έντονου φαρμακοανθεκτικού πόνου (να μην αντέχει άλλο ο ασθενής)

γ. η αδυναμία στο πόδι

δ. η ιππουριδική συνδρομή (υπαισθησία ή πόνος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων με συνοδό αδυναμία στα πόδια ή αδυναμία στην ούρηση ή αφόδευση)

ε. Η ανάγκη του ασθενούς να επανέλθει σύντομα στην καθημερινή του ασχολία ή εργασία χωρίς πόνο.

Χειρουργική παρέμβαση

Επι αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής διαθέσιμες είναι διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις που συνήθως ανακουφίζουν άμεσα. Η χειρουργική παρέμβαση στις μέρες μας γίνεται με την πιο σύγχρονη τεχνολογία (minimal invasive surgery).

Η νεώτερη ελάχιστα επεμβατική τεχνική στην σπονδυλική στήλη (για οσφυικές και αυχενικές δισκοκήλες) είναι η διαδερμική μικροδισκεκτομή (percutaneous microdiscectomy). Η επέμβαση αυτή μπορεί να συνδιάζεται με τις τελευταίες τεχνικές νευροπλοήγησης (neuronavigation) που επιτρέπουν στον νευροχειρουργό εντόπιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου και ακρίβεια χιλιοστού σε κάθε χειρισμό.

 

Πλεονεκτήματα:

  • Επέμβαση διαρκείας 30-40 min, με τοπική ή γενική αναισθησία.
  • Κινητοποίηση 3 ώρες  μετά την επέμβαση.
  • Εξιτήριο από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση.
  • Μειωμένος πόνος στην μέση ή τον αυχένα (επειδή δεν υπάρχει τραυματισμός των ιστών κατά την επέμβαση).
  • Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες σε λίγες ημέρες.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τεχνικές δισκεκτομών (διαρκείας 1 ώρας) που απαιτούν τομή στην σπονδυλική στήλη-διατομή των μυών-και μεγάλη κάκωση σε γειτονικούς ιστούς, η διαδερμική δισκεκτομή χαρακτηρίζεται από μηδενική κάκωση στους μύες (παρεκτοπίζονται με μικροσωλήνες αντί να κόβονται) με αποτέλεσμα την δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης και εξόδου από το νοσοκομείο αυθημερόν.

Η επέμβαση αυτή είναι η δημοφιλέστερη στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αμερικής και της Ευρώπης, όπου έχει εγκαταλειφθεί η παραδοσιακή ανοικτή μέθοδος.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αγγίζει το 98% σε οργανωμένα κέντρα και εφαρμόζεται σαν ρουτίνα και στην κλινική μας με πλέον απο 500 παρόμοιες επεμβάσεις απο το 2013.

Ιδιάιτερες Ενδείξεις:

  • Ασθενείς που επιθυμούν γρήγορα επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
  • Αθλητές με απαίτηση την γρήγορη επιστροφή σε αθλητική δραστηριότητα.

 

  • Προεγχειρητική μαγνητική τομογραφία δισκοκήλης σε ασθενή με πόνο στη μέση και στο πόδι.

  • Διεγχειρητική απεικόνιση διαδερμικής μικροδισκεκτομής.

  • Μετεγχειρητική εικόνα τομής δέρματος 1 cm.

Τομή δέρματος 1 cm σε διαδερμική μικροδισκεκτομή ασθενούς μας.

Animation διαδερμικής μικροδισκεκτομής.